Γραφείο Διασύνδεσης

Onassis AiR: Πρόσκληση σε Εργαστήριο | Θανάσης Δεληγιάννης & Γιάννης Μιχαλόπουλος

Δευτέρα, 23 & Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2023 | Onassis AiR: Galaxy Corner (Γαλαξία 2, 11745, Νέος Κόσμος)

Μετά από μια καλλιτεχνική έρευνα που μπαίνει στον τρίτο χρόνο της, ο Θανάσης Δεληγιάννης και ο Γιάννης Μιχαλόπουλος οργανώνουν ένα εργαστήριο στο πλαίσιο του Μargaroni Residency. Mοιράζονται πρακτικές, συμπεράσματα και ερωτήματα γύρω από το πανηγύρι και την εξέλιξή του, τον αγροτικό χώρο και την παρουσία της γεωργικής μηχανής, όπως και τους τρόπους με τους οποίους αυτή η έρευνα γεννά υλικά που μπορούν εν δυνάμει να οδηγήσουν σε ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Το εργαστήριο οργανώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Το Πανηγύρι», «Ο ήχος ως οδηγός», «Δουλεύοντας διαμεσικά», «Άλλοι τόποι: Ξηρόμερο/Θεσσαλία».

Γλώσσα εργαστηρίου: Ελληνικά

Το εργαστήριο απευθύνεται σε δημιουργούς και ερευνητές/τριες από όλα τα καλλιτεχνικά πεδία. Η παρακολούθηση και των τεσσάρων ενοτήτων δεν είναι υποχρεωτική. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για μια ή περισσότερες ενότητες στην παρακάτω φόρμα συμπληρώνοντας σύντομα βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για την καλλιτεχνική/ερευνητική πρακτική σας. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι επιλεγμένοι/ες συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν επιβεβαίωση μέσω email μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 

ΕΝΟΤΗΤΑ A: Το Πανηγύρι | 11:00-14:00

Με σταθερή απόσταση από την ακαδημαϊκή λογιότητα, κατά τη διάρκεια της έχρησιμοποιήθηκαν εργαλεία της προφορικής πολιτισμικής ιστορίας και μέθοδοι της ανθρωπογεωγραφικής παρατήρησης. Η συγκέντρωση ενός πολύμορφου υλικού έχει επιτρέψει μια νέα δημιουργική επεξεργασία. Η μέθοδος αυτή είναι μια προσπάθεια απαλλαγμένη από ιδεοληψίες αξιολόγησης των προϊόντων αυτού του πολιτισμού, των ανθρώπων που τον υπηρετούν, και της κοινωνίας στην οποία απευθύνονται.

ΕΝΟΤΗΤΑ B: Ο ήχος ως οδηγός | 16:00-19:00

Τρεις ομόκεντροι κύκλοι. Γύρω από το κέντρο, στο οποίο ένας χορευτής και μουσικοί συνομιλούν εκεί όπου στήνεται η γιορτή, εκτείνεται περιμετρικά το μεγάλο πεδίο του οικισμού, και με τη σειρά της η αγροτική γη, που με τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία εντάσσονται στο φυσικό τοπίο της επαρχίας. Ο ήχος της μουσικής, του νερού, των ανθρώπων, των οχημάτων και των γεωργικών μηχανών συγκροτούν ένα πολύμορφο ηχητικό οικοσύστημα.

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: Δουλεύοντας διαμεσικά | 11:00-14:00

Μια απόπειρα σύνθεσης με οδηγό το ηχητικό και βιωματικό αποτύπωμα. Ετερόκλητα στοιχεία όπως το αγροτικό μηχάνημα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα ρούχα, η φωνή, η πλατεία κτλ. συνυπήρξαν σε μια σειρά δοκιμών στo πλαίσιo μιας ανοιχτής και διαμεσικής διαδικασίας, χωρίς εκ των προτέρων προσδιορισμένο αποτέλεσμα.

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: Άλλοι τόποι: Ξηρόμερο/Θεσσαλία | 16:00-19:00

Το Ξηρόμερο και η Θεσσαλία είναι οι δύο περιοχές στις οποίες επικεντρώθηκε η επιτόπια έρευνα του Margaroni Residency. Πανηγύρια χωρίς τουρίστες, αργοί χοροί, γυναίκες που χορεύουν, διαφορετική οικιστική οργάνωση, αντιθετικά αγροτικά τοπία και, κυρίως, η παρουσία/απουσία των υδάτινων πόρων. Πώς μπορεί εντέλει να λειτουργήσει το φυσικό τοπίο ως αλληγορία, όπως διαμορφώνεται μετά την ανθρώπινη παρέμβαση.

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στην παρακάτω φόρμα: 

Onassis AiR – An (inter)national artistic research and residency program in Athens | Onassis Foundation

     

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ | Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πατησίων 42, 10682 Αθήνα

210 38 97 159 | careers@asfa.gr | career.asfa.gr | fbk: ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ Α.Σ.Κ.Τ.

 

Ανακοίνωση Πρόγραμμα 1ης_ 2ης_Εβδομάδας_Ανάπτυξης_ΣΕΠΤ_ΟΚΤΩΒ_23

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ_1Η_ΕΒΔΟΜΑΔΑ_2023

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ_2Η_ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ Α.Σ.Κ.Τ.

25-29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ & 2-6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

 

 Το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» διοργανώνει για δεύτερη φορά, μετά την εξαιρετικά πετυχημένη διοργάνωση το 2022, τις «Εβδομάδες Επαγγελματικής Ανάπτυξης» με στόχο να υποστηρίξει τη μετάβαση των φοιτητριών/ών και των αποφοίτων της Σχολής από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας ενισχύοντας την επαγγελματική τους ταυτότητα.

 

1η Εβδομάδα

Δευτέρα 25 – Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Τα  εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων διαχείρισης σταδιοδρομίας επιδιώκουν να ενδυναμώσουν τους φοιτητές και αποφοίτους της ΑΣΚΤ (Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης), ώστε να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Μέσα από πρακτικές γνώσεις, ρεαλιστικά παραδείγματα καθώς και την ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν οφέλη για τη δια βίου διαχείριση της σταδιοδρομίας τους, ενώ θα είναι σε θέση να επικοινωνούν με ξεκάθαρο τρόπο τη μοναδικότητα και τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής τους ταυτότητας.

 

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου – 14:00 – 17:00

Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και ψηφιακού καλλιτεχνικού portfolio

 

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου – 14:00 – 17:00

Δεξιότητες αποτελεσματικής συνέντευξης για εργασία και επίδειξη καλλιτεχνικού portfolio

 

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου – 14:00 – 17:00

Αξιοποίηση του Linkedin καθώς και άλλων ψηφιακών μέσων δικτύωσης για την επίτευξη επαγγελματικών στόχων

 

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου – 14:00 – 17:00

Στρατηγικές αναζήτησης εργασίας

 

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου – 14:00 – 17:00

Σύγχρονες δεξιότητες διαχείρισης σταδιοδρομίας

 

Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο (πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε το ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ_1Η_ΕΒΔΟΜΑΔΑ_2023) και αποστείλετέ το στο careers@asfa.gr. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Για οτιδήποτε χρειαστείτε σχετικά επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 38 97 159.

 

Επωφεληθείτε από τα εργαστήρια της 1ης Εβδομάδας Ανάπτυξης – «Εργαστήρια Δεξιοτήτων Διαχείρισης Σταδιοδρομίας», ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένες/οι για τη συμμετοχή σας στις δράσεις της 2ης Εβδομάδας Ανάπτυξης, η οποία θα περιλαμβάνει συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτιστικών οργανισμών και χώρων τέχνης, επιμελητές εκθέσεων κ.ά, προκειμένου να παρουσιάσετε το βιογραφικό ή/και το portfolio σας, αλλά και να λάβετε συνεδρίες καθοδήγησης/portfolio review (βλ. παρακάτω).

 

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Υπόγειου Σινεμά (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης).

 

Τα εργαστήρια της 1ης εβδομάδας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Junior Achievement Greece από τον κ. Γιώργο Γούλα (Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Coaching & Εκπαιδεύσεις – Career Advisor & Coach). Η επαγγελματική του σταδιοδρομία είναι αφιερωμένη στην ενδυνάμωση ατόμων και οργανισμών ώστε να αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να επιτύχουν τους στόχους τους. 

 

 

2η Εβδομάδα

Δευτέρα 2 – Παρασκευή 6 Οκτωβρίου   

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η 2η Εβδομάδα Επαγγελματικής Ανάπτυξης με τίτλο «Επαγγελματικές Προοπτικές», διοργανώνεται από την ARTWORKS σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ με στόχο να αναδείξει πιθανές επαγγελματικές προοπτικές και κατευθύνσεις μέσα από την χαρτογράφηση του «οικοσυστήματος» της σύγχρονης τέχνης, των δομών και των πρακτικών της. Παράλληλα, βασική επιδίωξη είναι να ενθαρρύνει τη δικτύωση των συμμετεχόντων με επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού, καθώς και να διερευνήσει δυνατότητες διατομεακών συνεργασιών.

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε δύο άξονες. Τις πρωινές ώρες θα πραγματοποιούνται ανοιχτές διαλέξεις, ομαδικές συζητήσεις, καθώς και εργαστήρια για τη δημιουργία δείγματος καλλιτεχνικού/επιμελητικού έργου και τη συγγραφή χρηματοδοτικών προτάσεων. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκτήσει κατά την διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας και της προσωπικής τους διαδρομής. Η συμμετοχή στις δράσεις της ενότητας αυτής είναι ελεύθερη.

Τις απογευματινές ώρες, κατόπιν σχετικού αιτήματος (πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε το έντυπο: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ_2Η_ΕΒΔΟΜΑΔΑ), οι ενδιαφερόμενες/οι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ατομικές συνεδρίες καθοδήγησης/ανατροφοδότησης σε σχέση με το δείγμα του εικαστικού ή επιμελητικού/θεωρητικού έργου τους  (portfolio reviews). Η δράση αυτή αφορά στις/ους προπτυχιακες/ούς και τις/ους μεταπτυχιακές/ούς φοιτήτριες/ητές καθώς και σε αποφοίτους των δύο Τμημάτων της Α.Σ.Κ.Τ (Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης).

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 2/10

09:45 Ώρα προσέλευσης

Θα προσφέρεται καφές και τσάι

 

10:00-10:15

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και Δήμητρα Νικολού

Συνιδρύτριες/Διευθύντριες της ARTWORKS

 

10:15-13:00

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Το οικοσύστημα της σύγχρονης τέχνης: Επισκόπηση των δομών, πρωτοβουλιών, πρακτικών στην εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή

Εβίτα Τσοκάντα, Ιστορικός τέχνης, ανεξάρτητη επιμελήτρια

 

13:00-14:00 Διάλειμμα – Χρόνος δικτύωσης

Θα προσφέρεται καφές και τσάι

 

14:00-15:30

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τέχνη, τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις φιλοξενίας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  Εβίτα Τσοκάντα,

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Νίκος Καραφλός Imagineer του Dexamenes Seaside Hotel, Σωτήρης Μπαχτσετζής Επιμελητής, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, Αναστασία Σγουμποπούλου Συνιδρύτρια του ξενοδοχείου Perianth

 

15:30-17:00

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Συμμετοχή νέων καλλιτεχνών σε Διεθνείς εκθέσεις: η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου και η εκπροσώπηση της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε της Βενετίας

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Νικόλας Βαμβουκλής Επιμελητής, Πάνος Γιαννικόπουλος Επιμελητής, Συντονιστής προγράμματος ARTWORKS, Θανάσης Δεληγιάννης Καλλιτέχνης, Συνθέτης, Γιώργος Κυβερνήτης Φωτογράφος, Σκηνοθέτης, Βαλίνια Σβορώνου Εικαστικός

 

 

ΤΡΙΤΗ 3/10

9:45  Ώρα προσέλευσης

Θα προσφέρεται καφές και τσάι

 

10:00-12:00

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Συγγραφή προτάσεων χρηματοδότησης

3 137 (Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου)

Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Εικαστικός, συνιδρύτρια του καλλιτεχνικού χώρου 3 137, Κοσμάς Νικολάου, καλλιτέχνης, συνιδρυτής του καλλιτεχνικού χώρου 3 137

 

12:00-13:00

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Εκπρόσωποι από ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς παρουσιάζουν άξονες και πτυχές της δράσης τους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  Εβίτα Τσοκάντα

ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ: Μαρία Ταυλαρίου, Eπιμελήτρια του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ, Ειρήνη Οράτη, Ιστορικός Τέχνης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Ελς Σιάκος Χάναππε, Υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος Υποτροφιών, Fulbright Greece

 

13:00-14:00 Χρόνος δικτύωσης

Θα προσφέρεται καφές και τσάι

 

14:00-17:00

PORTFOLIO REVIEWS

Άλκηστη Τσαμπουράκη Σύμβουλος Καλλιτεχνών, Ηλιάνα Φωκιανάκη Επιμελήτρια, ιδρύτρια και διευθύντρια State of Concept, Ολυμπία Τζώρτζη Επιμελήτρια, ιδρύτρια Callirrhoë

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/10

9:45  Ώρα προσέλευσης

Θα προσφέρεται καφές και τσάι

10:00-13:00

Από την εκπαίδευση στην εργασία και στην ενεργό συμμετοχή στον κόσμο της τέχνης: Καλλιτέχνες παρουσιάζουν και μοιράζονται την εμπειρία τους.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Αναστασία Δούκα, Εικαστικός, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λητώ Κάττου, Εικαστικός, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Εικαστικός

 

13:00-14:00 Χρόνος δικτύωσης

Θα προσφέρεται καφές και τσάι

 

14:00-17:00

PORTFOLIO REVIEWS

Χριστόφορος Μαρίνος Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων και δράσεων του Οργανισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων(ΟΠΑΝΔΑ), Εβίτα Τσοκάντα Ιστορικός τέχνης, ανεξάρτητη επιμελήτρια, Μαρίνα Φωκίδη Επιμελήτρια, θεωρητικός τέχνης, ιδρύτρια Kunsthalle Athena, ιδρυτική διευθύντρια της Διεθνούς Περιοδικής Έκδοσης South As A State Of Mind

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 5/10

9:45  Ώρα προσέλευσης

Θα προσφέρεται καφές και τσάι

 

10:00-13:00

Ιστορικοί Τέχνης, Επιμελητές, Θεωρητικοί τέχνης παρουσιάζουν τη διαδρομή τους

ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ: Νάντια Αργυροπούλου, Επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης, Εύα Βασλαματζή, Ανεξάρτητη επιμελήτρια και θεωρητικός, Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου

 

13:00-14:00 Χρόνος δικτύωσης

 

14:00-17:00

PORTFOLIO REVIEWS

Ιωάννα Γερακίδη Συγγραφέας, επιμελήτρια και εκπαιδευτικός, Κλέα Χαρίτου Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια, Πάνος Φουρτουλάκης Επιμελητής

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/10 

9:45  Ώρα προσέλευσης

Θα προσφέρεται καφές και τσάι

 

10:00-13:00

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Δημιουργία προσωπικού σημειώματος, portfolio και προώθηση έργου

Άλκηστη Τσαμπουράκη, Σύμβουλος Καλλιτεχνών

 

13:00-14:00 Χρόνος δικτύωσης

Θα προσφέρεται καφές και τσάι

 

14:00-17:00

PORTFOLIO REVIEWS

Χάρις Κανελλοπούλου Ιστορικός τέχνης,  επιμελήτρια,  συγγραφέας, Πάνος Γιαννικόπουλος Επιμελητής, συντονιστής προγράμματος ARTWORKS, Τίνα Πανδή Ιστορικός τέχνης, Eπιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

 

Η 2η Εβδομάδα Επαγγελματικής Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης).

 

Τη 2η εβδομάδα επιμελείται και υλοποιεί η ARTWORKS. Η ARTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με σκοπό να αποτελέσει γόνιμο πεδίο δράσης για τους έλληνες καλλιτέχνες. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από το οποίο απονέμει χρηματικά βραβεία σε καλλιτέχνες και επιμελητές ως αναγνώριση των ατομικών ικανοτήτων τους. Παράλληλα, μέσα από σεμινάρια, συναντήσεις με επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού και συμπράξεις με πολιτιστικούς φορείς, ενθαρρύνει την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ μέσα από συνεργασίες με προγράμματα φιλοξενίας προωθεί τη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου μεταξύ των συμμετεχόντων (Fellows), το οποίο θα λειτουργεί υποστηρικτικά και μετά τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. H ARTWORKS μέχρι σήμερα, έχει υποστηρίξει 390 άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται στα πεδία των εικαστικών τεχνών, της κινούμενης εικόνας, του χορού/χορογραφίας και της επιμέλειας εικαστικών εκθέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.art-works.gr/about

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.art-works.gr/about

 

1η Εβδομάδα Επαγγελματικής Ανάπτυξης ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:

2η Εβδομάδα Επαγγελματικής Ανάπτυξης ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

 Το έργο «Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών»  συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΗΩΣ», Χώρος Τέχνης

Χέϋδεν 38, πλ. Βικτωρίας

 

Έκθεση

Project «ΚΤΙΡΙΟ 300 ΑΝΔΡΩΝ» Γ Εργαστήριο Ζωγραφικής Α.Σ.Κ.Τ. και 

Γ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ε.Κ.Π.Α), Γ.Ν.Ν.Θ. «Η Σωτηρία».

Το Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) εγκαινιάζει την έκθεση, project «ΚΤΙΡΙΟ 300 ΑΝΔΡΩΝ» στην Χώρος Τέχνης «ΗΩΣ», την Πέμπτη 29 Ιουνίου2023 και ώρα 7.30μ.μ., με έργα 27 φοιτητών του εργαστηρίου.

Το ιστορικό «ΚΤΙΡΙΟ 300 ΑΝΔΡΩΝ» βρίσκεται στον χώρο του Γ.Ν.Ν.Θ. «Η Σωτηρία», όπου στεγάζεται η ανακαινισμένη Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του (Ε.Κ.Π.Α.). 

Τα έργα που  δημιούργησαν οι φοιτητές που συμμετείχαν, με ενθουσιασμό, στο project είχαν θέμα την «ΚΑΡΔΙΑ», και δέχτηκαν να τα δωρίσουν  στην Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Έτσι, μετά  το πέρας της έκθεσή τους στην Γκαλερί «ΗΩΣ», τα 27 έργα, θα τοποθετηθούν από τους ίδιους και θα εκτίθενται  μόνιμα στην ανακαινισμένη κλινική με απώτερο σκοπό να κοσμούν τους τοίχους και να συμβάλλουν, στην αισθητική αναβάθμιση του Νοσοκομειακού χώρου, επιδρώντας  θετικά στη διάθεση ιατρών και ασθενών.

Το project αυτό πραγματοποιήθηκε πάνω στην ιδέα που είχε η ασφαλιστική σύμβουλος   κ. Ζωή Νίνου, η οποία μας έφερε σε επαφή με τον διευθυντή της κλινικής κ. Εμμ. Βαβουρανάκη, ο οποίος και αποδέχτηκε την δωρεά  των φοιτητών- καλλιτεχνών του Γ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής.

 

«ΗΩΣ»-Χώρος Τέχνης, Χέυδεν 38, πλ. Βικτωρίας (metro),        Διάρκεια έκθεσης:  29 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2023

Ώρες: 12:00 – 20:00 μ.μ., Κυριακή & Δευτέρα κλειστά            πρόσκληση (1)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον κύκλο του Τσαρούχη

Ομαδική έκθεση φοιτητών/τριών της ΑΣΚΤ στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Μία συνεργασία του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ

Εγκαίνια: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, 18.00 – 21.00

Την προσεχή Πέμπτη 22 Ιουνίου εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση φοιτητών/τριών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στον χώρο του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο Στον κύκλο του Τσαρούχη. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πρώτης και «δοκιμαστικού» χαρακτήρα συνεργασίας του Ιδρύματος με την ΑΣΚΤ.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια πλούσια παραγωγή έργων και μια πληθώρα εικαστικών μέσων: ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, videos, installations και άλλες καλλιτεχνικές κατασκευές. Στο σύνολό τους, αντλούν δημιουργικές αφορμές τόσο από τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη όσο και από τον ίδιο τον χώρο, όπως επίσης και από τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτόν. Τα τελευταία φαίνεται να αποτελούν εξίσου τεκμήρια της καλλιτεχνικής του οντότητας.

Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Ίδρυμα κατασκευάστηκε από τον Γιάννη Τσαρούχη το 1965 με βάση δικά του σχέδια. Αποτέλεσε επί πολλά έτη το σπίτι όπου ζούσε και ζωγράφιζε.  Το 1981 ίδρυσε το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και δώρισε σε αυτό το σπίτι του, το αρχείο του και πέντε χιλιάδες έργα του.  Για έναν περίπου μήνα κάθε χρόνο άνοιγε τις πόρτες του στο κοινό, παρουσιάζοντας μια καινούρια έκθεση. Το κτίριο κρίθηκε, το 1985, διατηρητέο με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και το 2002 ανακηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Έργο Τέχνης από το Τμήμα Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από τον Οκτώβριο του 2022, μετά από ανοιχτό κάλεσμα σε φοιτητές και αποφοίτους των δύο τμημάτων της ΑΣΚΤ, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών (ΤΕΤ) και του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΘΙΣΤΕ), υπό τον συντονισμό του επίκουρου καθηγητή του ΤΕΤ Κώστα Χριστόπουλου (επιστημονικός υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης) και σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα, άνοιξε ένας κύκλος διαρκούς ροής πληροφοριών, γνώσεων αλλά και νέων «αναγνώσεων» του έργου του Γιάννη Τσαρούχη.

Μέσα από μια σειρά τακτικών συναντήσεων τόσο στον χώρο του Ιδρύματος όσο και στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ, οι καλλιτέχνες/ιδες είχαν την ευκαιρία να ψηλαφίσουν το αρχείο του Τσαρούχη, να μελετήσουν την εργογραφία του, να διαβάσουν τα κείμενά του, να αντικρίσουν τις πολλαπλές εκφάνσεις του ταλέντου του: τα ποιήματα, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη ζωγραφική μέχρι και τις ταπισερί του. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μπόρεσαν ακόμα και να δουλέψουν τα έργα τους στο Ίδρυμα, στον ίδιο χώρο δηλαδή που εργαζόταν και ο ίδιος.

Με την πολύτιμη παρουσία της προέδρου του Ιδρύματος Νίκης Γρυπάρη, οι νέοι/ες δημιουργοί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν «εκ των έσω» πτυχές του χαρακτήρα και της μεθόδου του καλλιτέχνη. Να αντιληφθούν την ατέρμονη δίψα του να μαθαίνει και να τελειοποιεί οποιαδήποτε σύλληψη.

Παράλληλα, με τη διαρκή αρωγή της εικαστικού-θεατρολόγου και υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος, Βάσως Τζούτη, οι δημιουργοί μπήκαν στη διαδικασία να «συνομιλήσουν» μαζί του και να βρουν συγγένειες και αποκλίσεις με το δικό τους έργο.

Τον κύκλο αυτόν διεύρυνε ακόμα περισσότερο ο καθηγητής της ΑΣΚΤ, Νίκος Ναυρίδης, ο οποίος με την εμπειρία και τη μεταδοτικότητά του βοήθησε τους καλλιτέχνες να εμβαθύνουν στο έργο τους.

Η ομαδική αυτή έκθεση είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που σχεδιάζεται να ακολουθήσουν σε βάθος χρόνου και να μας εντάξουν όλο και πιο μέσα Στον Κύκλο του Τσαρούχη. Ενός «δασκάλου» που πάντα μαθήτευε.

 

Λαμβάνουν μέρος: Βάρσου Λία, Βιτολιάνος Βασίλης, Γεωργακόπουλος Νίκος, Γεωργίτση Αναστασία, Δαμουλή – Πλαΐνη Σοφία, Καραδήμα Ελίνα, Κοβάτσεβα Μαργαρίτα, Κούκουλη Ακριβή, Λαδένης Ορέστης, Μανταδάκης Δημήτρης, Μαρκουλή Μαρίνα, Μπαλαγιάννης Χρήστος, Μπαρή Αλεξάνδρα, Μποβολής Μάριος, Μπουρίτσα Δήμητρα, Παπαλού Σάββας, Παπαντώνης Κώστας, Παυλίδου Ντέπη, Παλαιολόγος Νίκος, Σπυράκη Άννα, Στράγκας Πέτρος, Τριβιζά Ζαφειρία, Τσουκαλά Αγγελική, Φακίνου Ανδριάνα, Φραγκαθούλα Ναταλία, Χιλέτη Εύα.

Επιμέλεια: Ναυρίδης Νίκος, Χριστόπουλος Κώστας

Θεωρητική υποστήριξη: Ματίνα Τσιγκάκου

 

Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2023

Δευτέρα- Παρασκευή, 9:00 -14:00, Σάββατο & Κυριακή κλειστά

Πλουτάρχου 28, 151 22 Μαρούσι

www.tsarouchis.gr, info@tsarouchis-museum.org.gr, +30 210 8062636

 

 

Κατηγορία: Νέα