www.career.uth.gr

Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική -- Ανακοινώσεις -- Διαλέξεις -- Διάλεξη με θέμα «Παρθενώνας, το νέο ‘πλοίο’ του Θησέα; Διατήρηση των Ερειπίων και Αντιφάσεις»

Διάλεξη με θέμα «Παρθενώνας, το νέο ‘πλοίο’ του Θησέα; Διατήρηση των Ερειπίων και Αντιφάσεις»

Διάλεξη με θέμα «Παρθενώνας, το νέο ‘πλοίο’ του Θησέα; Διατήρηση των Ερειπίων και Αντιφάσεις»

Την Τετάρτη 6/11/2019 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Πολυμέσων IAKA (6ος όροφος, Νέο Κτίριο), θα μιλήσει η Λένα Λαμπρινού με θέμα «Παρθενώνας, το νέο ‘πλοίο’ του Θησέα; Διατήρηση των Ερειπίων και Αντιφάσεις»

Περίληψη

Ο Πλούταρχος τον 1 αι. μ.Χ. μας περιγράφει τη διατήρηση του πλοίου του Θησέα στην Αθήνα του 4ου αι. π.Χ. και  παρουσιάζει τα φιλοσοφικά ερωτήματα που αυτή δημιουργούσε (Θησέας 23.1). Το πλοίο ήταν ένα φερέγγυο για την ύπαρξη του ίδιου του ήρωα και της αληθοφάνειας της ιστορίας του.  Η διατήρηση του ήταν μια προσπάθεια για την περίσωση της μνήμης του μέσα από ένα χειροπιαστό αντικείμενο. Παρότι η διατήρηση ενός ξύλινου πλοίου περιέκλειε την περιστασιακή και συχνά αντιφατική αντικατάσταση του φθαρτού του υλικού, η αρχαία Αθηναϊκή κοινωνία αντιλαμβανόταν το αντικείμενο αυτό σαν ένα ιστορικό λείψανο, το οποίο κάποτε άνηκε στον ήρωα τους, ένα αυθεντικό τεκμήριο ιστορικής μνήμης.

Ο Παρθενώνας επίσης, αποτελεί ένα χειροπιαστό κομμάτι ιστορίας. Η σημερινή κοινωνία προσλαμβάνει το ερείπιο αυτό σαν έναν αυθεντικό μάρτυρα συλλογικής μνήμης, που αγωνιά να διατηρήσει. Ένα τεκμήριο που αποδεικνύει την ύπαρξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και των επιτευγμάτων του, ενώ συγχρόνως διαμορφώνει την άμεση σχέση μας με τον πολιτισμό αυτό. Η διάλεξη θα διερευνήσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε σήμερα την υλική διατήρηση του ερειπίου αυτού, και κατά πόσο οι σύγχρονες επεμβάσεις αποκατάστασης δοκιμάζουν την αυθεντικότητα του και καταπονούν την ιστορική του αξία. Είναι εντέλει και ο Παρθενώνας ένα νέο «πλοίο» του Θησέα;

Περισσότερες Πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο

Ημερομηνία:4.11.2019

Πηγή:www.career.uth.gr

Attachments:
Download this file (20191104poster.jpg)20191104poster.jpg[ ]1570 Kb
 

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η λίστα με όλα τα διαθέσιμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Search

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι μία εκπτωτική κάρτα, η οποία απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 13 έως 30 ετών και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 37 ακόμα χώρες του εξωτερικού, σε κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως: πολιτισμός, εκπαίδευση, καταστήματα, μεταφορές, τουρισμός, υγεία.Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Νεα σε μορφη RSS

Αναζήτηση Εργασίας
Ανακοινώσεις
Υποτροφίες

Disabled.GR

Disabled.gr - Portal για την αναπηρία

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ/Η' ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων της Επιτροπής Ερευνών του Παν/μιου Θεσσαλίας υλοποιείται το έργο «H πρόσβαση των Φοιτητών με Ειδικές Ανάγκες στο φυσικό και μαθησιακό περιβάλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» (Επ. Υπεύθυνη Μάγδα Νικολαραΐζη). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την καταγραφή των αναγκών των φοιτητών/τριών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΦμεΑ) σχετικά με την προσβασιμότητά τους στο ΠΘ, την υποστήριξη των ΦμεΑ από τους συμφοιτητές τους που λειτουργούν ως βοηθοί και την υποστήριξη των διδασκόντων με ΦμεΑ. Για τους βοηθούς θα υπάρχει και μία συμβολική αμοιβή.
Παρακαλούνται οι φοιτητές και οι διδάσκοντες του ΠΘ να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του προγράμματος http://prosvasi.uth.gr για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, να βρουν πληροφορίες για τα άτομα με αναπηρία και επίσης  να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα σχετικά έντυπα.

Research Jobs

Η στήλη Research Jobs http://www.researchgate.net/jobs/research/ της πλατφόρμας ResearchGate δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης εργασίας στον ερευνητικό τομέα, σε οργανισμούς ανά τον κόσμο.

Polls

Είναι χρήσιμος αυτός ο δικτυακός τόπος (site)
 

Login


Stats

Μέλη : 5
Περιεχόμενο : 22818
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 13764533